2022. július 1. napjától változott a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Fftv.) 36. § (1) bekezdésében szabályozott hatósági jóváhagyáshoz nem kötött szerződések köre. A közelmúltban bevezetett módosítással kikerült a jóváhagyásmentes tulajdonszerzések köréből az az eset, amikor az egyik tulajdonostárs szerzi meg a többi tulajdonostárs tulajdoni illetőségét úgy, hogy egyúttal meg is szűnik az osztatlan közös tulajdon. A gyakorlatban ez többnyire akkor fordul elő, amikor az egyik tulajdonostárs „kivásárolja a többieket” !

Az ilyen szerződések esetében eddig egyből be lehetett nyújtani az ingatlanügyi hatósághoz a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmet. Mostantól viszont szükség van arra, hogy megküldjék a szerződést jóváhagyásra a mezőgazdasági igazgatási szervnek az aláírástól számított 8 napon belül.

Szintén változás van abban, amikor az osztatlan közös tulajdon megszüntetését eredményezi az ügylet, ezentúl már nem elegendő csak tulajdonostársnak lenni ahhoz, hogy mások ne tudjanak elővásárlási jogukkal élni. Új elvárásként jelenik meg a jogszabályban, hogy már 3 éve föld tulajdonostársnak kell, hogy legyen a teljes ingatlant megszerző fél.